Wij zijn Gers! op anderhalve meter

event 11 juni 2020 location_on Ballroom

Het was het eerste Wij Zijn Gers! event sinds de historische persconferentie van minister-president Rutte. De persconferentie waarin hij ons op 15 maart 2020 de mededeling deed dat alle horeca, theaters en musea dicht gingen. En waarin hij ons vroeg zoveel mogelijk thuis te blijven en afstand van elkaar te houden. Dat deden we massaal. Ook vandaag nog.

 

Genieten van de kookkunsten van London Loy

We ontmoeten elkaar in Ballroom aan de Witte de With. We zijn met een klein clubje om de anderhalve meter te kunnen respecteren. Straks genieten we van de fantastische kookkunsten van London Loy, die tijdens de Coronacrisis gewoon even een kookboek uitbracht. Maar eerst luisteren we naar niemand minder dan Arjen Littooij van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

 

Fluit!

Niemand. Echt niemand wist hoe hard de hoofdredacteur van Gers! magazine op zijn vingers kon fluiten. Totdat alle dertig aanwezige Wij zijn Gers! vrienden zich rot schrokken. En acuut last kregen van fluitende oren. Sander Grip kreeg acuut de aandacht. En op het podium interviewde hij de directeur van de Veiligheidsregio.

 

Wat nou als er een pandemie komt…

Arjen Littooij is sinds 1 maart fulltime bezig met de bestrijding van het coronavirus. Toevallig hield de veiligheidsregio afgelopen november een grote oefening. Met als onderwerp: wat nou als er een pandemie komt… Dat was best leuk om te doen. En we brachten het er goed vanaf, vertelde hij. Maar niemand had verwacht dat de slechtste scenario’s die we toen bedachtten, werkelijkheid werden. En meer. Want er gebeurde iets wat niemand had kunnen voorspellen.

 

1372 ziekenhuisbedden

Op de televisie zagen we de beelden uit Italië. Patiënten die geweigerd werden aan de deur van het overvolle ziekenhuis. Dat mocht in Rotterdam niet gebeuren! Nooit! Maar, zo had de veiligheidsregio berekend, als hier zou gebeuren, wat daar gebeurde, dan kwamen we alleen in Rotterdam al 1372 bedden tekort.

 

De veiligheidsregio greep in en stelde voor om Ahoy’, dat vanwege het afgelaste Eurovisie Songfestival toch leeg stond, om te bouwen tot een groot ziekenhuis voor Corona patiënten. Als de chinezen in 7 dagen een ziekenhuis kunnen bouwen, dan kunnen we dat in Rotterdam ook. Misschien wel sneller.

 

Mondkapjestransport

Een ander somber vooruitzicht was een tekort aan medische hulpmiddelen. En dan vooral mondkapjes. De Veiligheidsregio wilde koste wat het kost voorkomen dat we in Rotterdam zonder kwamen te zitten. Ze wisten de hand te leggen op enkele tienduizenden mondkapjes uit Frankrijk. Met de nodige spoed, spanning, contant geld en de juiste papieren, arriveerde deze lading een paar dagen later in Rotterdam. En dat was slechts een paar uur voordat Frankrijk de grenzen sloot. Een regelrechte race tegen de klok dus. Een geslaagde race, waar de directeur van de Veiligheidsregio nog steeds trots op is.

 

We moeten een lijn trekken

De zaal zit vol ondernemers. En die luisteren allemaal aandachtig naar de geïnterviewde Arjen Littooij. Het Coronavirus heeft ze allemaal geraakt. De een meer dan de ander. De horeca-ondernemers misschien wel het zwaarst. En zij stelden dan ook de meest vurige vragen. De directeur gaf antwoord. Bijvoorbeeld op de vraag waarom er in zowel een restaurant als in Ahoy’ 30 mensen mogen samenkomen. Terwijl Ahoy’ toch echt een stuk groter is. In deze fase van noodverordeningen blijkt het onmogelijk om aparte regels voor iedere situatie te maken. Maar ze moeten wel een lijn trekken. En die is voor de een gunstig en voor de ander ongunstig.

 

Een perspectief

Gastheer Aziz van Ballroom vraagt of het mogelijk is om iets positiefs te bieden aan de horeca-ondernemers. Een perspectief voor de toekomst. Niet alleen wat nu allemaal niet mag, maar ook wat wanneer wel weer mag. Dat geeft deze ondernemers een stip aan de horizon. Arjen vertelt dat hij liever nu terughoudend is, dan dat hij straks moet uitleggen dat de beloofde versoepeling niet door kan gaan. Die klap zou dan twee keer zo hard aankomen.

 

Diner en gin

En zo praten we veel over Corona. Over de crisis. En over de volgende Gers!. Want die komt begin juli uit en gaat over de hulpverleners ten tijde van corona. Een editie die net als de editie over het bombardement, waarschijnlijk snel op zal zijn. Want de afgelopen maanden waren heftig, extreem en bijzonder. En in zo’n situatie ontstaan er verhalen. Mythen en misschien straks ook legendes. Met heerlijke gerechten op ons bord en een bijzondere Gin in ons glas, praten we nog lang na. Het is goed om elkaar na al die maanden weer in goede gezondheid te zien en te spreken.

Ook zo'n Gers! event bijwonen?

Word vriend van Wij zijn Gers!

Lees alle verslagen