Naar ‘het Phil’

event 27 september 2019

Buiten regent het pijpenstelen en binnen klinkt er muziek. We zijn te gast bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest in de doelen. En we zitten droog. Maher heeft heerlijk voor ons gekookt. Een fantastische stoof en een heerlijke paëlla. Nog voordat we aan tafel gaan legt Martin Baai ons uit hoe je een koor nou eigenlijk dirigeert.

De valbeweging
Het is heel simpel. Een koor is één van de oudste zelfsturende teams. Alle muzikanten dienen één doel. En dat is om samen een zo mooi mogelijk stuk neer te zetten. En de dirigent? Die stuurt. Dat doet hij door het maken van valbewegingen. Want het menselijk brein is perfect in staat een valbeweging in te schatten. Martin laat een sleutelbos vallen en vraagt ons te klappen op het moment dat de sleutelbos de grond raakt. Exact tegelijk klappen wij in onze handen. Het werkt!

De dirigent
Zo werkt het ook in het koor. Precies wanneer de sleutels de grond raken, slaan de trommels en schallen de trompetten. Maar de dirigent maakt de valbeweging dan natuurlijk met zijn hand. Van boven naar beneden, of van links naar rechts. Dat kan ook. Zo stuurt hij met eenvoudige, ritmische gebaren het enorme koor. Dat samen een prachtig muziekspectakel ten gehore brengt.

Core Classics
Vanavond zijn wij te gast bij Core Classics. Dit is een kortere symphonische ervaring met een korte uitleg vooraf. Met core gaan we naar de basis van het stuk. En vertelt Martin Baai samen met dirigent Lahav Shani waar het stuk over gaat en wat componist Stravinsky bedoelde met dit samenspel.

Le sacre du printemps
In de grote zaal van De Doelen luisteren we naar Le sacre du printemps. Een bombastisch spel van strijkers en blazers dat het begin van de lente inluidt. Terwijl het buiten plenst en de bladeren van de bomen waaien, raken we onder de indruk van het prachtige spel tussen de muzikanten. En van de drukke bewegingen van de dirigent, waarmee hij het koor leidt. Die valbewegingen leken zo simpel, maar wat Lahav Shani doet is veel meer dan dat.

Boooooing
Als de grote gong het einde van het concert inluidt en de bloemen worden uitgedeeld, is het buiten gestopt met regenen. Met de klanken van ‘het Phil’ nog in ons hoofd, vertrekken we huiswaards. En beloven we binnenkort terug te komen. Voor een herhaling van deze mooie, muzikale ervaring

Ook zo'n Gers! event bijwonen?

Word vriend van Wij zijn Gers!

Lees alle verslagen