Geniet van je dak!

event 10 juli 2019 location_on Wijnbar Janssen & van Dijk, Timmerhuis, IJssalon De IJsmaker

Rotterdam van boven zien. Hoe vaak krijg je die kans? Met Wij zijn Gers! gingen we twee keer eerder omhoog: op 26 september 2016 beklommen we de toren van de Laurenskerk en op 4 juli 2017 maakten zes gelukkige vrienden vanaf Rotterdam The Hague Airport een vlucht over de stad in twee vliegtuigjes van Sand Air. Het is juli 2019! Hoog tijd dus om weer eens omhoog te gaan.

Rood, wit, rosé
De bijeenkomst begint in de gezellige wijnbar Janssen & van Dijk aan de Westewagenstraat. Daar druppelen vanaf 17.00 uur 25 vrienden binnen en walsen alle kleuren in de wijnglazen. Na de – voorlopig – laatste slok wandelen we in drie groepen langs Dudok en over de Meent naar het Timmerhuis.

Timmerhuis
Dit prachtige gebouw bestaat uit een oud en nieuw gedeelte. Het gerenoveerde oude L-vormige Timmerhuis met een levendige plint aan de Meent, stamt uit 1953. Van hieruit is de Wederopbouw van de stad geregisseerd. Het nieuwe deel is ‘een wolk van staal en glas’, ontworpen door het Rotterdamse Architectenbureau O.M.A. In de hal ziet je hoe prachtig oud en nieuw in elkaar overlopen. Op de eerste vijf etages werken ambtenaren van de gemeente Rotterdam. Als je omhoog kijkt, zie je via het atrium de twee glazen woontorens vanaf de 6etage en hoger. Wij nemen de lift van de Zuid-toren naar de 10e etage.

Penthouse
Danny en Arjan kochten hun fantastische penthouse met overdonderend uitzicht op de stad tijdens de crisis. Ze genieten er zelf volop van én vinden het heerlijk om anderen mee te laten genieten. Je kunt hun inspirerende ruimte huren voor een brainstorm aan de keukentafel in combinatie met eten en drinken geserveerd door de vader van Danny.

Wij zijn Gers! kwam hier terecht via Esther Wienese, de spreekster van de avond. Zij interviewde Danny en Arjan in 2017 voor haar boek Het Rotterdamse Dakenboek, nieuw gebruik van dak en stad. De coverfoto van het dak(terrassen) van Danny en Arjan werd spontaan gemaakt door de buurman uit de andere woontoren: architectuurfotograaf Ossip van Duivenbode.

Gers!
Er zijn nog meer lijntjes tussen Esther en Gers! Esther is al jaren de vaste auteur van de rubriek ‘Het uitzicht van…’ in Gers! magazine. Marcel Jongmans, die lang een rubriek had in Gers! magazine, bracht Esther op het idee voor het dakenboek. carenza* heeft de vormgeving gedaan van de 1e en 2e editie van Het Rotterdamse Dakenboek (november 2017 en mei 2019) en de Engelse uitgave Rotterdam Rooftops, taking resilience to a higher level (juni 2019). Veenman+ verzorgde de drukwerkbegeleiding van de boeken en Het Rotterdams Warenhuis verkoopt ze.

Daken
Twintig minuten waren er ingeruimd voor de presentatie van Daken Diva Esther, maar die bracht zoveel enthousiaste reuring teweeg dat het een uur werd. Aan de hand van prachtige foto’s uit het boek vertelde zij het verhaal over de unieke Rotterdamse daken en het Multifunctionele Dakenprogramma van de gemeente.

Rotterdam blijkt de meeste platte daken van Nederland te hebben: 18,5 miljoen m² (inclusief de haven) waarvan 1 miljoen m² in de wederopgebouwde binnenstad. Deze daken kunnen worden benut om te dealen met drie grote uitdagingen die wereldwijd op steden afkomen: bevolkingsgroei (in Rotterdam komen er tussen nu en 2030 20.000 mensen bij in het centrum), de klimaatverandering (meer lokale stortbuien en meer hitte en droogte) en de energietransitie (CO2 reductie).

Multifunctioneel Dakenprogramma
Het Multifunctionele Dakenprogramma werkt met groene daken voor natuur, blauwe daken voor regenwateropvang, rode daken voor wonen, werken en recreëren en gele daken voor duurzame energie uit zon en wind; en bij voorkeur een combinatie van deze functiekleuren. Grote uitdaging: de daken zijn niet van de gemeente maar van particulieren, vve’s, woningcorporaties en bedrijven, dus alleen met medewerking van de dakeigenaren kan de stad toekomst-proof worden.

Esther laat inspirerende foto’s zien van Rotterdamse daken waarop al van alles gebeurt, zoals de DakAkker op het Schieblock en Didden Village, een knalblauw dorpje op een 19eeuws gebouw in de Beatrijsstraat. Ook toont ze projecten die nu worden gerealiseerd, zoals de beeldentuin op het dak van het Depot van museum Booijmans van Beuningen waar straks alle bezoekers naar toe kunnen.

Borrel en eten
Na de presentatie praten de vrienden met hun blik op de skyline na en en genieten ze van de wijn en het eten van het Koetshuis.

Tussen de bedrijven door signeert Esther voor iedereen een exemplaar van Het Rotterdamse Dakenboek met de boodschap: Geniet van je dak!

IJs
Het toetje van de avond was een heerlijk ijsje bij de nieuwe ijssalon De IJsmaker op het Stadhuisplein. Al met al een avond vol hoogtepunten.

Ook zo'n Gers! event bijwonen?

Word vriend van Wij zijn Gers!

Lees alle verslagen