Heerlijk en hard in de haven

event 13 juni 2019

Een woensdagmiddag in mei. Een zonnetje, niet te veel wind en een graad of twintig. Prima weer om met de vrienden van Wij zijn Gers! het water op te gaan. We verkennen de havens van Rotterdam én Schiedam. Dit doen we uiteraard niet op een gewone manier: we genieten van veel heerlijks en verplaatsen ons wel heel bijzonder.

MOOII
We verzamelen in De Oude Haven bij Restaurant MOOII van Gerard van Gelderen en Thijs van den Bergh. Voor het restaurant – aan de rustige zijde van de haven – is een terras voor ons ingericht en staan de Green Eggs al te dampen. Onder het genot van een alcoholvrije cocktail en een eerste hapje – gefrituurde oesters – heet Van Gelderen ons welkom. Veel tijd hebben we niet, we moeten naar de kade. Hier liggen drie ribboten klaar die ons met een enorme vaart over de Maas gaan jagen. Voordat we aan boord gaan vertelt Marco Binnendijk – eigenaar van Dolphin Events – over een aantal belangrijke regels die we in acht moeten nemen. We krijgen een reddingsvest aan en gaan aan boord van de formule-1-wagens onder de boten.

Racen over de Maas
Zodra de drie ribboten – met zo’n 600 pk (!!) aan boord – op de Maas zijn, wordt langzaam maar zeker de snelheid opgevoerd. Menig Rotterdammer die over brug of kade wandelt, kijkt de racende boten jaloers na. Na enige tijd nemen we gas terug en varen we de haven van Schiedam binnen. Als we eenmaal aangemeerd zijn, lopen we naar de Maastuin. Een groter contrast lijkt niet mogelijk.

Maastuin
De Maastuin is een oase van rust. Kim Zwart vertelt ons dat de tuin een groene ontmoetingsplek is voor buurtbewoners. Er wordt in gewerkt en geoogst, geleerd en ontspannen. Educatie en recreatie gaan hier hand in hand. Hier wacht ons een koud glas cava en gebakken gamba met zeekraal, dat Van den Bergh ons met een glimlach serveert. Lang kunnen we niet van de rust genieten. Buitendijk stuurt ons terug naar de boten, want, zo zegt hij: “Jullie hebben nog niet gevoeld hoe hard die dingen nu écht kunnen!”

Nog één keer hard en dan smullen
Zodra iedereen weer een plek op een van de ribs heeft ingenomen varen we de Schiedamse haven uit. Dan blijkt inderdaad dat de boten nóg harder kunnen. Met een snelheid van 70 km/u knallen we over de rivier. Met tranende ogen, haar in de war en trillend van de adrenaline komen we tot stilstand onder de boeg van de SS Rotterdam. Imposant torent het schip boven ons uit. Een prima plek voor een selfie. Daarna wordt het toch echt tijd om terug te gaan naar restaurant MOOII. We worden urenlang verwend met de heerlijkste gerechten van de Green Egg: gerookte zalm, sappige entrecote, luxe runderburgertjes en meer.

Tijd om huiswaarts te gaan. Gewoon heel rustig. Op de fiets, de scooter, met OV of de auto. Hadden we allemaal maar zo’n ribboot…

Ook zo'n Gers! event bijwonen?

Word vriend van Wij zijn Gers!

Lees alle verslagen