Met een spuitbus in de hand op Zuid

event 28 maart 2022 location_on ALL CAPS

Vandaag strijken de vrienden van Wij zijn Gers! neer ‘op Zuid’. Menigeen heeft moeite de juiste locatie te vinden: een betonnen loods uit de jaren zeventig. “Hier zal toch zeker geen Gers-event georganiseerd worden?” Niets is minder waar. Vandaag dompelen we onszelf onder in de rauwe wereld van street art, murals en graffiti. Én we gaan ons eigen kunstwerk van 3×12 meter maken.


ALL CAPS
Rond 17.00 uur weet iedereen toch de loods te vinden waar dit Wij zijn Gers! event zich gaat afspelen. Onder het genot van elkaars gezelschap en een fris drankje proosten we op fijne avond zonder coronabeperkingen, zonder mondkapjes en afstand houden. Althans, dat denkt iedereen… We zijn te gast bij – de tijdelijke locatie – van ALL CAPS (voorheen Pow! Wow!). ALL CAPS is het belangrijkste street art-festival van Nederland en haalt van 4 t/m 11 september 2022 opnieuw nationale en internationale kunstenaars naar de wijk Feijenoord te Rotterdam-Zuid. Het fundament wordt gevormd door muurschilderingen. Het streven is om tijdens de komende editie nog meer kunstvormen samen te laten komen op het festival. Na een kort welkom door Satoshi Nakamoto wordt de groep gesplitst. We hebben namelijk veel te doen vandaag.


Zonnige wandeling
Als snel staat onze groep weer buiten. Onder begeleiding van Satoshi Nakamoto – een heuse kenner van street art en tevens initiatiefnemer van ALL CAPS – maken we een zonnige wandeling door de wijk Feyenoord. Met elkaar gaan we op zoek naar murals die tijdens eerdere edities van het ALL CAPS-festival in Rotterdam zijn gezet. Een verlaten school aan de Rosestraat wordt momenteel als oefenruimte voor beginnende street artists gebruikt. Satoshi laat ons zien dat hier duidelijk niveau verschil zit in de verschillende werken. Van vage lijnen en druipers tot strakke kunstwerken. We wandelen verder door Rotterdam Zuid en komen prachtige kunstwerken van verschillende internationale artiesten tegen, op plekken waar je normaal niet komt, of simpelweg niet op let. Na een tour van een uur zijn we weer terug in de loods en belanden voor een grote, witte, lege wand…


Toch weer mondkapjes
Officieel is het de eerste dag dat het nergens meer verplicht is een mondkapje te dragen. Maar vandaag moeten we naast een mondkapje ook een overall en handschoenen aan. We gaan namelijk zelf een kunstwerk maken. Jelmer Konjo legt ons de beginselen uit van hoe een spuitbus werkt, en niet geheel onterecht. Sommigen van ons hebben nog nooit een spuitbus in handen gehad. Na de snelcursus graffiti spuiten, mogen we zelf aan de slag. Soms wat aarzelend, maar vooral met heel veel zin begint iedereen aan een eigen letter of tag. Na een half uur staat er toch echt een vet kunstwerk, zeker als je bedenkt dat dit voor iedereen de eerste keer is.

De rest van de avond praten we na en genieten we van een heerlijk buffet van Het Koetshuis. Dit hebben we toch allemaal echt gemist. De verbinding met elkaar.

Ook zo'n Gers! event bijwonen?

Word vriend van Wij zijn Gers!

Lees alle verslagen