Meer dan een oeververbinding

event 16 maart 2016 location_on Maastunnel

De renovatie van de Maastunnel start in de zomer van 2017. Twee jaar lang zal steeds één van de beide buizen dicht zijn. Om met eigen ogen te zien waarom deze ingrijpende afsluiting nodig is, duikt Wij zijn Gers! onder de grond.

Aan de zuidzijde van de Maas, verwelkomen Henk en Anton de vrienden van Wij zijn Gers! Zij wijzen op de enorme motoren, die vroeger de lucht in de tunnel zuiverden. “Dat is nu niet meer nodig, de auto’s zijn tegenwoordig zo schoon dat de luchtkwaliteit in de tunnel schoon genoeg is zonder ventilatie.” Desondanks staan de gigantische aanjagers erbij alsof ze elk moment aan kunnen slaan.

Diep onder de grond is te zien hoe het beton van de tunnel aangetast is. Renovatie is nodig om dit euvel te verhelpen, maar daarnaast moet er ook gewoon voldaan worden aan wetten en regels die tegenwoordig veel strenger zijn dan toen deze eerste afgezonken tunnel van Nederland werd gebouwd.

Houten roltrappen
Wat gelukkig blijft, zijn de welbekende houten roltrappen. Menig hart gaat sneller kloppen bij de geur van olie en verf en het geratel van de treden dat te horen is als de Vrienden zich achter de trappen begeven. Hier wordt momenteel dag en nacht gewerkt. De fietserstunnel kan zodoende openblijven tijdens de renovatie die volgend jaar begint.

Steengrillen
De kilte van de tunnelbuizen wordt verjaagd met de warmte van de steengrill. Na de uitgebreide wandeling door de Maastunnel worden de Vrienden verwelkomt door Het Koetshuis Party- en Cateringservice en schuiven zij aan een lange tafel om te steengrillen. En zo onder de rivier mag een echt Maasstroompje natuurlijk niet ontbreken. De koekjes gaan schoon op, maar een aandenken is er wel: een tegeltje van de Maastunnel.

 

Ook zo'n Gers! event bijwonen?

Word vriend van Wij zijn Gers!

Lees alle verslagen