Smullen in de Rotterdamse Elektrische Tram

event 01 juni 2016 location_on Tramremise Hillegersberg

De vrienden van Wij zijn Gers! treffen elkaar in het Trammuseum Rotterdam. Het museum bevindt zich in de voormalige remise Hillegersberg van de Rotterdamse Elektrische Tram (RET) en geeft een heel mooi beeld van de vele trams die het Rotterdamse straatbeeld door de jaren heen hebben bepaald. Daarnaast bevindt zich in het museum ook een werkplaats waar de museumtrams worden gerestaureerd en onderhouden. Het beheer van het museum en het inzetten van historische trams voor tal van doeleinden wordt uitgevoerd door Stichting RoMeO, dat ongeveer 125 enthousiaste vrijwilligers kent.

Al direct bij aankomst is de toon van deze bijzondere avond gezet. De Rotterdamse ondernemers vullen al snel de stoelen en tafeltjes van de tram en worden vervolgens door een cabareteske trambestuurder met een hoop humor en een natte T toegesproken. We zijn de remise nog niet uit, of de rem gaat er al op. Op de hoek worden heerlijke borrelplankjes met manchego kaas en Spaanse ham binnengebracht door het personeel van Drank en Spijslokaal Lust. We zullen vanavond een unieke route rijden door alle uithoeken van Rotterdam (van Hillegersberg tot de Beverwaard) en iedere keer verrast worden door hapjes en drankjes van Rotterdamse ondernemers die met hun zaak gelegen zijn aan de trambaan. Want als je Rotterdam echt wilt ervaren en beleven, is de tram een mooi vervoersmiddel. Waar het openbaar vervoer zich in andere wereldsteden voornamelijk onder de grond afspeelt, heeft Rotterdam naast de metro met de tram een heel mooi netwerk boven de grond.

Het is mooi weer geworden en dan is het natuurlijk heerlijk om gedurende de rit ook te genieten van de vele mooie terrassen die Rotterdam kent. Tijd voor een volgende stop! Bij Abrazzo aan de Bergse Plas drinken we iets op het terras. Het schema is echter wel strak, want we krijgen een kwartier voor een drankje om daarna direct weer voor het terras op de tram te stappen. Omdat de tram de openbare weg bezet is het dus ook echt letterlijk instappen en wegwezen!

Na een snelle stop bij Deli Noord, waar we een heerlijk Thais Kokossoepje met kip krijgen, rijden we slurpend van onze soep Rotterdam Noord binnen. Net voor Rotterdam CS moeten we even wachten, omdat we natuurlijk ook onderdeel zijn van de dienstregeling van de overige trams van de RET. Het is echter geen straf om hier kort te wachten en uitzicht te hebben op het mooiste station van Nederland. Kort na onze stop krijgen we de onmiskenbare patat van Bram Ladage. De vriendelijke dames van Bram serveren ons in de tram op het Kruisplein de welbekende puntzakken. Achter het gordijn in de tram gaan de vrijwilligers van RoMeO door met ons te voorzien van tal van dranken en kletst de collega-bestuurder er gezellig op onvervalst Rotterdams op los. Zo rijden we door naar station Woudesteijn waar we keren om bij restaurant De Hemel op Aarde getrakteerd te worden op schalen met heerlijke carpaccio’s met truffelmayonaise.

Onderweg naar Zuid, krijgen we bij Sultan Ahmet vervolgens Turkse broden en dipjes geserveerd en verrast Eetcafé Thailand ons met heerlijke dumplings. Bij de meest moderne en grootste remise van Nederland maken we een sanitaire stop en bewonderen we de dynamiek van het Rotterdamse vervoerbedrijf.

Met de skyline van de Rotterdam en de Erasmusbrug op de achtergrond genieten we van een uitmuntend broodje pulled pork van ROFFA (streetfood en bar) en rijden we daarna door naar West. Bij Café Rijke de Wit maken we onze volgende tussenstop. Een geweldig Rotterdams café aan één van de mooiste singels van Rotterdam ontvangt ons met goede pilsen en heerlijke ballen gehakt. We raken aan de praat met twee mensen met flyers voor een Bob Marley avond en halen ze over om het evenement verder aan te prijzen door mee te zingen met ‘no woman no cry’ via de geluidsinstallatie van de tram. De sfeer was al mooi, maar ons zangduo gooit er nog een schep bovenop. Via de Van Oldenbarneveltstraat met ijsjes van Capri rijden we weer terug richting ons startpunt. De geluidsinstallatie is inmiddels overgegaan op liedjes van Lee Towers.

We galmen allemaal mee op de tonen van You ‘ll never walk alone en rijden door naar onze laatste stop vlakbij de remise, Cafe ’t Halve Maatje, waar we met elkaar proosten op de mooie avond, de stad en op de mannen van Stichting RoMeO. Een gedeelte van de groep gaat vervolgens door naar de remise en de rest besluit te blijven hangen bij één van de gezelligste huiskroegen van Rotterdam. Vandaag is in ieder geval weer duidelijk geworden dat Rotterdam een geweldige stad is met ontzettend veel mooie ondernemers en dat Wij zijn Gers! door ‘anders’ te zijn een heel mooi netwerk is.

Ook zo'n Gers! event bijwonen?

Word vriend van Wij zijn Gers!

Lees alle verslagen