In vuur en vlam

event 26 mei 2023

Bij aankomst op de locatie van dit evenement, komen meerdere brandweerauto’s en een ambulance ons met sirenes en zwaailichten tegemoet. Er moet iets serieus gebeurd zijn. Onder de indruk gaan we snel voor de hulpdiensten aan de kant. We zijn vandaag te gast bij de Brandweer van Rotterdam-Rijnmond op kazerne Slotlaan. Het werk gaat hier 24/7 door. We ontmoeten elkaar tussen de glimmende brandweerauto’s en horen dat ons programma wat zal uitlopen. Een deel van de mannen en vrouwen die ons zal rondleiden zijn zojuist uitgerukt…

Na een verkoelend drankje en de terugkomst van de uitgerukte teams heet Henk Steens – clustercommandant van deze regio – ons van harte welkom. We worden in drie groepen verdeeld en krijgen om de beurt een rondleiding over de kazerne, horen alle ins en outs over de verschillende voertuigen en gaan naar de belevingswoning verderop in de wijk.

Gers! kalender

Ingedeeld bij een paar stoere, breedgeschouderde brandweermannen die niet zouden misstaan op de cover van een magazine, starten we onze toer door de kazerne. De mannen nemen ons mee in hun routine van een 24 uur durende dienst: onderhoud, oefeningen, sporten, koken, ontspannen en veel meer. Bij een aantal vrouwelijke Wij zijn Gers! vrienden vliegt bij het zien van de open douches de vlam in de pan. Het idee wordt geopperd een weinig verhullende Gers! kalender te maken waarop ‘onze’ enthousiaste blussers een prominente plek krijgen. Nu de vlam toch in de pan is gevlogen, wordt het tijd voor het echte werk: we gaan een brand blussen.

Vlam in de pan

Veel mensen weten hoe om te gaan met een brandende frituurpan, maar daadwerkelijk zien wat een plens water op zo’n hete pan vet doet, blijft indrukwekkend. Nadat iedereen een brand heeft gedoofd, vetrekken wemet twee brandweerbussen naar de belevingswoning verderop in de wijk. In deze tijdelijk leerwoning ervaar je met al je zintuigen wat de impact van een woningbrand is. We zien de zwartgeblakerde kinderkamer en de treurige aanblik van verbrande meubels in de woonkamer. Wat is er gebeurd? Hoe is deze brand ontstaan? We ontdekken hoe je brand kunt voorkomen en verzamelen tips over hoe we onze eigen woning brandveilig(er) kunnen maken.

32 meter omhoog

Voor de niet-angstig aangelegde vrienden van Wij zijn Gers! is er bij terugkomst op de kazerne de mogelijkheid om met de ladderwagen omhoog te gaan. Het is op deze zonnige lentedag een leuke belevenis om op 32 meter hoog te genieten van het prachtige uitzicht over Rotterdam en omgeving. Tegelijkertijd is er het besef dat er met deze ladderwagens mensenlevens worden gered in de meest moeilijke omstandigheden. Door weer en wind gaan de mannen en vrouwen naar boven om mensen in nood uit benarde posities te redden of van bovenaf branden te blussen.

Gerookt en gebrand

De kanjers van Het Koetshuis Party en CateringService hebben zichzelf wederom overtroffen: een diner dat volledig in het teken staat van vuur, rook en brand. De gerechten worden ons tussen de voertuigen van de Brandweer voorgeschoteld. Van gerookte buikspek met hete bliksem, tot gebrande crème brûlée met een shotje Fireball, genieten! Tot plots, net nu het dessert op tafel komt, de pieper afgaat. Een reanimatie in de wijk. Zonder twijfel springen de mannen op en vliegen als een geoliede machine de deur uit.

We hebben een zeer interessante dag beleefd en hebben ons meer dan welkom gevoeld. Het is prachtig om te zien hoe iedereen op deze kazerne met liefde, passie en enthousiasme  verteld over het belangrijke werk dat zij doen. Het was een eer dat we hier een dag onderdeel van mochten uitmaken. Nu toch maar eens kijken hoe we die kalender met stoere brandweermannen en -vrouwen kunnen realiseren…

Ook zo'n Gers! event bijwonen?

Word vriend van Wij zijn Gers!

Lees alle verslagen