Openluchtmuseum West-Kruiskade

event 20 april 2023

Daar gaan we, in groepen van vijf personen de West-Kruiskade op. Van winkel naar toko en van restaurant naar koffiezaak naar belwinkel. We ontdekken de West-Kruiskade, misschien wel de enige Rotterdamse kade die niet aan het water ligt.

No-go-area

De Lonely Planet bestempelde deze multiculturele straat jaren geleden als no-go-area. “Als je het station uitstapt kun je naar links of rechtdoor. Maar ga vooral niet naar rechts,” stond er in het boekje. Hoe anders is dat nu. Want jaren later wordt dezelfde West-Kruiskade aangeprezen als hidden gem en must-see.

Stadsbemoeial

De Stadsbemoeial is ook uitgenodigd. Speciaal voor deze avond waarop we de West-Kruiskade beter leren kennen. Hij vertelt ons een vreemd verhaal over de vele pruikenwinkels in deze straat. En hij stuurt ons met een vragenlijst op pad. De Stadsbemoeial leeft voor de West-Kruiskade en doet er alles aan om van deze mooie straat een nog mooiere plek te maken.

De kade op

In kleine groepjes bezoeken we de winkels. We halen Dawet-ijs bij de IJssalon. Het is de enige ijssalon in de stad die deze smaak verkoopt, je moet wel van kokos houden. We bezoeken De Rimboe. De dierenwinkel van Esra die vroeger eigendom was van Freek Schell de 8e, van de gelijknamige slagerij. Bij Esra kunnen de kinderen uit de wijk een leenhuisdier halen. Die verzorgen ze en brengen ze na een week of twee weer terug. Zo helpt hij de kinderen uit de buurt die het thuis niet breed hebben. En hierdoor weet hij precies wat er in de wijk en onder de jeugd speelt.

De eigenaar van IJzerwarenwinkel Schaap heet eigenlijk Wesseling, maar dat paste niet op het naambord. Dus heeft hij de oude naam (want de vorige eigenaar heette wel Schaap) aangehouden. Naast Schaap zit een ouderwetse internetwinkel. Daar kun je nog een e-mail of zelfs een fax versturen. Oh ja, en er is ook nog een toko met Mexicaanse producten. Dat is ook heel uitzonderlijk. De eigenaar geeft ons een tasje met pittige ingrediënten en zoete snoepjes mee.

Amore

Na de wandeling krijgen we in Amore een prachtig vegetarisch diner voorgeschoteld. En natuurlijk wordt de winnaar van de speurtocht bekend gemaakt. Amore was honderd jaar geleden een bank. Daar zie je nu niets meer van, nu is het gewoon een fijn restaurant.

Onder het genot van fantastisch eten en drinken genieten we na van het openluchtmuseum waarin we ons bevinden. Want jazeker, de West-Kruiskade is een officieel openluchtmuseum met veel kunst en nog veel meer culturen.

Ook zo'n Gers! event bijwonen?

Word vriend van Wij zijn Gers!

Lees alle verslagen