In het spoor van de mooiste marathon

event 02 april 2024

Dit jaar kon de mooiste marathon nog mooier worden. Want Rotterdam kon eindelijk het wereldrecord terugkrijgen. En misschien wel met een tijd die onder de 2 uur zou liggen. Maar het liep allemaal anders, want in januari overleed Kelvin Kiptum, de wereldrecordhouder die in april met nummer 1 in Rotterdam van start zou gaan.

Gele Kanarie
Dat de Marathon leeft in de havenstad, dat weten ze bij de Gele Kanarie als geen ander. Het café staat op de hoek van de Mariniersweg en de Goudse Singel. De marathon komt hier twee keer langs en ieder jaar staat het bommetje vol. Ron de Jong vertelt dat de Gele Kanarie op deze dag met afstand de hoogste omzet van het jaar draait. En buiten is het er dan zoeken naar een plekje, waardoor de lopers zich door een smalle erehaag een weg moeten banen.

Run2day
Dan gaan we op stap, in het spoor van de marathon kloppen we aan bij Run2day aan de Meent. Hier vertelt Eric Brommert het verhaal van de marathon. Over hoe het in 1981 begon met een aantal rondjes om het Kralingse Bos met een tijdlimiet van 3:45. Op het 30-kilometerpunt stonden vrijwilligers klaar om de langzame lopers die de limiet waarschijnlijk niet zouden halen uit de race te halen. In die eerste marathon werd met 2:09 een Europees record en bijna een wereldrecord gelopen. De toon was gezet.

In 1983 vond misschien wel de mooiste Rotterdamse marathon ooit plaats. Het wereldrecord was binnen handbereik, maar werd door een onderlinge strijd op 15 seconden gemist. In 1985 werd wel een wereldrecord gelopen, dat in 1988 werd verbeterd en maar liefst 11 jaar stand hield. In 1987 was de Willemsbrug af en kon de marathon eindelijk de rivier over. Sindsdien heeft Rotterdam een echte stadsmarathon. Net als New York, Londen en Berlijn.

RET
Na ons bezoek aan Run2day duiken we onder de grond bij Metrostation Stadhuis. Hier leren we van Rens Hallema hoe de RET op de wedstrijddag 3.500.000 reisbewegingen in goede banen leidt. Om de grootte van dit evenement weer te geven: op een normale werkdag verwerkt de RET 600.000 reisbewegingen. En tijdens de marathon rijdt eigenlijk alleen de metro.

Hilton
Tenslotte komen we aan bij het Hilton. Het monumentale gebouw aan het Hofplein. Hier verblijven veel lopers, waaronder de top 5. Die krijgen er uiteraard een speciale behandeling, zodat het ze aan niets ontbreekt, vertelt Ralph van Hattem ons terwijl hij de champagne inschenkt. Want een speciale behandeling krijgen wij er ook. We drinken champagne in de Presidential Suite en genieten van het uitzicht door de royale ramen op de tiende verdieping. Tenslotte dineren we in het restaurant. En sluiten we deze bijzondere tour in het spoor van de mooiste marathon af. Op naar 14 april, op naar de Rotterdam Marathon.

 

Ook zo'n Gers! event bijwonen?

Word vriend van Wij zijn Gers!

Lees alle verslagen