Een Rotterdams succes

event 06 november 2023

150 jaar geleden werd in Rotterdam de NV Heineken’s Bierbrouwerij Maatschappij opgericht. Naast de brouwerij in Amsterdam, bouwde het bedrijf een gloednieuwe brouwerij aan de Rotterdamse Rotte. Hier richtte HBM ook het laboratorium in, waar het bedrijf later het beroemde A-gist ontdekte. A-gist is nog altijd de basis van het Heinekenbier en is dus ontdekt in Rotterdam. Daar mogen we best trots op zijn!

Stadsherstel

Met Wij zijn Gers! bezochten we op een stormachtige namiddag in november de voormalige brouwerij. Een brouwerij die allang geen brouwerij meer is, maar nog wel steeds de sfeer van 150 jaar geleden ademt. Het enorme monumentale gebouw is tegenwoordig eigendom van Stadsherstel Historisch Rotterdam NV. Niels van der Vlist vertelde ons over de geschiedenis van het pand. Over de strategische ligging aan de Rotte en het enorme voormalige brouwerijterrein. Ook vertelde hij ons over de prachtige plannen om een deel aan het gebouw aan te bouwen.

Aanbouw

Dat aanbouwen doen ze niet zomaar. In de originele tekeningen was het gebouw veel groter. Maar omdat er op de kop nog woningen stonden, werd besloten het gebouw in te korten. Dat resulteerde in een kale kopgevel waar het gebouw als het ware werd afgekapt. Omdat de woningen inmiddels weg zijn, heeft Stadsherstel het plan ingediend om het gebouw alsnog volgens plan af te bouwen.

Rondleiding

Na de ontvangst door Ruben Hartman en de inleiding van Niels, begint de rondleiding door het gebouw. De chauvinistische gidsen Theun Huisman en Frank Esser nemen ons mee door de mooi gerestaureerde vertrekken van het gebouw.

Het succes van Heineken

Zij vertelden ons het mooie verhaal dat Heineken zonder Rotterdam nooit zo succesvol had kunnen zijn. Want natuurlijk startte Gerard Heineken in Amsterdam, maar pas toen de brouwerij in Rotterdam zijn deuren opende, werd de NV opgericht. Naast de familie Heineken waren de eigenaren van de Rotterdamse brouwerij Oranjeboom belangrijks aandeelhouders. Daarnaast werd het nieuwe bedrijf gefinancierd met Rotterdams geld. Onder andere Pincoffs en Mees waren erbij betrokken. Toen Heineken direct na de drooglegging in Amerika als eerste buitenlandse bierbrouwer zijn bier exporteerde, werd deze export georganiseerd door onze Rotterdamse havenbedrijven.

Op oude posters en pamfletten zie je daarom altijd “Heineken’s brouwerijen Amsterdam-Rotterdam” staan. Later koos de bierbrouwer ervoor om in de marketing alleen nog te spreken over Amsterdam. Omdat dit internationaal gewoon beter uitkwam.

Vijfgangendiner

Na de rondleiding ging de bar open. Uiteraard zijn in het Heinekengebouw voldoende bars. We werden getrakteerd op de sublieme gerechten van Restaurant Ster. Chef Terry Priem schotelde ons een heerlijk vijfgangendiner voor. En alle vijf gerechten wisten we prima te combineren met een koud biertje. Proost! Op weer een mooie avond.

Ook zo'n Gers! event bijwonen?

Word vriend van Wij zijn Gers!

Lees alle verslagen