Welkom aan boord

event 24 mei 2024 location_on SS Rotterdam

1,2 miljard euro zou het kosten, als we een schip als de SS Rotterdam nu zouden laten bouwen. In 1958 was dit het neusje van de zalm. Met de meest innovatieve technieken en pure luxe voor de eerste klas. Het schip staat vol met designmeubelen en kunst. Diverse architecten en kunstenaars werkten samen aan een supermodern en chique schip, waar zelfs de Koninklijke familie graag aan boord ging.


Rondleiding tot in de machinekamers
Met Wij zijn Gers! kregen we een rondleiding door dit drijvende monument. We liepen door de rijkelijk gedecoreerde zalen en daalden af tot 5 meter onder het waterniveau. Hier kregen we uitleg over de machinekamers en dat er per dag 200 ton stookolie nodig was om het schip in beweging te houden.


Lijndienst Holland – Amerika
De SS Rotterdam werd dus in 1958 gebouwd en voer een lijndienst tussen Rotterdam en New York. Het schip deed er 8 dagen over om van de Wilhelminapier naar Manhattan te varen. Aan boord zaten zakenlieden en rijke toeristen. Een vliegticket boeken was toen nog niet zo makkelijk en een auto huren ook niet. Daarom namen Amerikanen die op vakantie gingen in Europa hun Amerikaanse slee mee in het ruim.


Diner op de brug
Na de boeiende rondleiding kregen we een bijzonder diner aangeboden op de brug. Er lagen volop onderzetters, want niemand wilde natuurlijk kringen of vlekken op het meubilair van dit museum.


Icoon
De SS Rotterdam is echt een icoon van onze stad. Maar het had ook anders kunnen lopen. Want toen het schip uit de vaart ging, had hij ook zomaar gesloopt kunnen worden. Woonbron kocht het schip en liet het voor een enorme bak geld helemaal opknappen en in de originele staat herstellen. Het was een financieel debacle en in 2008 kocht hotelketen Westcord het schip voor een prikkie over. Sindsdien is het de koningin van de Maashaven en een uitstekend hotel, restaurant, bar en evenementenlocatie. En natuurlijk een drijvend museum dat het verhaal vertelt van de lijndienst, de emigratie en chique cruises.

Ook zo'n Gers! event bijwonen?

Word vriend van Wij zijn Gers!

Lees alle verslagen