The Roaring Twenties in Rotterdam

event 09 december 2022

Vanavond neemt Wij zijn Gers! ons mee terug in de tijd, naar de Roaring Twenties. “Oh, New York!” horen we je denken. Maar nee, New York was niet de enige wereldhaven die bloeide en groeide in de jaren twintig. Ook Rotterdam en de Rotterdamse haven maakte toen zijn grootste groeiperiode door.

Chabot
We verzamelen in het Chabotmuseum aan het Museumplein. We zien oude beelden van hardwerkende mannen. Die met blote handen de schepen lossen. Een gigantisch schip met hout uit Scandinavië wordt plank voor plank gelost. Bananen gaan niet per container, pallet of kist. Ze gaan in grote trossen over de schouders van de havenarbeiders. Zo zetten ze in de Binnenhaven, Spoorweghaven, Rijnhaven en Maashaven een enorme hoeveelheid goederen op de kade. Goederen die via Rotterdam hun weg vinden verder Europa in.

Het hoogtepunt van cultuur
Die bloeiende haven is niet het enige wat herinnert aan de jaren twintig. Ook op gebied van cultuur bloeide Rotterdam. Uit de hele wereld kwamen artiesten naar Rotterdam om hier voor het eerst hun nieuwe programma’s te tonen. Vooral in het gebied rond het oude station Hofplein was het een echte culturele smeltkroes. Jammer dat er als gevolg van het bombardement nog maar zo weinig van over is, maar de herinnering leeft voort.

Pssst… Speak Easy
We gaan naar buiten en wandelen een klein stukje. Vlak voor de Arminiuskerk schieten we een trapje af en een deurtje door. Tot onze grote verrassing staan we opeens in een bijzonder keldercafé. Een origineel ‘Speak Easy Café’, zoals Amerika ze kende in hun Roaring Twenties.

Drooglegging
In Amerika gold in de jaren twintig namelijk de zogenoemde drooglegging. De verkoop van alcohol was verboden. En alles wat verboden is, gaat ondergronds. Daardoor ontstonden er in kelders en achterhuizen geheime cafés. Cafés waar je zacht moest praten, omdat ze anders ontdekt zouden worden. Vandaar de term ‘Speak Easy’.

Espresso Martini en Cosmopolitan
In The Holy Spirits, wat de naam van dit keldercafé blijkt te zijn, krijgen we een erg fijne cocktail. Een Espresso Martini of een Cosmopolitan. En we mogen zelf ook nog een cocktail naar keuze maken. De cocktail is al zo oud als de weg naar Rome. In het Midden-Oosten brouwden en dronken ze al eeuwen gedistilleerd. Maar dit gedistilleerd was vaak sterk en bitter. Zeker wanneer het wekenlang in aarden kruiken door de woestijn werd vervoerd. Daarom voegden ze er iets aan toe. Zoet fruit bijvoorbeeld. Hierdoor werd de drank drinkbaar en lekker.

Bilderberg Parkhotel
Na de cocktails vervolgen we deze feestelijke avond in het Bilderberg Parkhotel. We gaan dus op chique! In de suite op de bovenste verdieping genieten we onder het genot van een glas champagne en oesters van het uitzicht over de stad. Vervolgens mogen we aan tafel voor een heerlijk diner. Met bij iedere gang een bijpassende wijn. Na de eerdere cocktails is het fijn dat de meeste vanavond met de fiets of het OV zijn.

Terug naar onze eigen jaren ‘20
En dan komt deze prachtige avond tot een eind. We verlaten de jaren ’20 van de 20e eeuw en keren terug naar onze eigen jaren ’20. Die van de 21e eeuw. De tijd gaat snel, als je plezier hebt.

Ook zo'n Gers! event bijwonen?

Word vriend van Wij zijn Gers!

Lees alle verslagen