Van vrijdag 10 februari tot en met 30 juli 2017 presenteert het Wereldmuseum de tentoonstelling ‘Ik kook, dus ik ben’. Een reis door de keuken met Abdelkader Benali. Rotterdam is hiervoor hét perfecte toneel: een wereldstad met een ongekend rijke diversiteit aan eetculturen. Schrijver en historicus Abdelkader Benali en kunsthistorica Alexandra van Dongen presenteren een tentoonstelling over de rol van het voedsel in ons aardse bestaan. Voor Wij zijn Gers! een perfecte reden om langs te gaan en alle facetten van het Wereldmuseum te proeven.
Op een stormachtige dag in februari komen de Vrienden van Wij zijn Gers! samen in de smaakstudio van het Wereldmuseum. Niet iedereen op tijd, want door de storm staat het verkeer behoorlijk vast in de stad. Dit stormachtige weer is trouwens typerend, want het Wereldmuseum heeft zelf ook een enorme stormachtige periode achter zich liggen, zo vertelt Jan Willem Sieburgh. Het Wereldmuseum heeft aan de afgrond gestaan, maar staat er nu weer goed voor. En binnenkort volgt een nauwe samenwerking met Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen in Leiden en geeft Jan Willem het stokje door. Maar of hij weer terug gaat naar zijn woonplaats Amsterdam? “Ik denk dat ik in Rotterdam blijf, ik ben de stad en de mensen heel erg gaan waarderen,” aldus Jan Willem.
Na het welkomstwoord worden we rondgeleid door het museum langs de tentoonstelling ‘Ik kook, dus ik ben’ die samengesteld is door Abdelkader Benali en Alexandra van Dongen. Voor Abdelkader begon alles met een schilderij uit de Hollandse Gouden Eeuw waarop een tajine staat afgebeeld. Het feit dat dit keukengereedschap destijds al in Nederland werd gebruikt, verbaasde Abdelkader en was voor hem de reden om dieper te graven in de wereld van wereldwijde en Rotterdamse keukengeheimen. En zo ontstond de tentoonstelling ‘Ik kook, dus ik ben’.
We beginnen de rondleiding met drie kleitabletten uit Mesopotamië met hierop oude recepten. Deze kleitabletten komen uit het jaar 2000 voor Christus en zijn hiermee de oudste culinaire bron ter wereld. Vanuit hier gaan we verder op zoek naar de keukengeheimen uit verschillende culturen en leren de Vrienden van Wij zijn Gers! alles over de cultuur van het koken met de daarbij behorende culinaire voorwerpen.
En van zoveel informatie over eten, krijgen de Vrienden van Wij zijn Gers! zelf ook honger. Het is dus tijd om zelf te gaan proeven van de Rotterdamse keuken. Gelukkig heeft het Wereldmuseum daar voor gezorgd en kunnen de Vrienden van Wij zijn Gers! genieten van een heerlijk 6 gangen walking diner. We eten heerlijke culinaire gerechten in mooie verschijningen en praten ondertussen na over de tentoonstelling, de locatie en het grote cruiseschip waar we uitzicht op hebben.
Na het dessert en de koffie is het uiteindelijk weer tijd om naar huis te gaan en komen we tot de conclusie dat het weer een geslaagde avond was. Op naar het volgende event van Wij zijn Gers!