Levens redden op de Maasvlakte

event 31 oktober 2018

Links zien we een zwartgeblakerde opslagtank met veel blusschuim, rechts woedt een gecontroleerde brand en vlak voor ons voert een groep brandweerlieden een blusoperatie uit. Een opslagtank met chemicaliën dreigt vlam te vatten. Hoe los je dit op? Ondertussen vindt er een evacuatie plaats uit een brandend schip en zijn er gewonden. Hier op de Rotterdamse Maasvlakte leidt Falck overheids- en industriële brandweren en professionals uit de offshore, maritieme en windindustrie op om ze voor te bereiden op de meest extreme situaties.

 

De grootste haven van de wereld moest veiliger
Een reeks incidenten in de Rotterdamse haven, toen nog de grootste van de wereld, leidde 33 jaar geleden tot het ontstaan van het oefencentrum. De komst van de petrochemie vroeg om betere scholing van de hulpverleners. En eigenlijk voor iedereen die in deze sector werkt. Zowel op het land als in de zee.

Offshore
Offshore kan er van alles gebeuren. Een lekgeslagen leiding, een brand, een helikopter die crasht of iemand die in zee valt. Op zee ben je als bemanning op elkaar aangewezen. De brandweer komt echt niet! Dus je moet het zelf oplossen. Daarom traint Falck mensen die offshore werken. Van de kok tot de lasser tot de manager die één keer per maand een kort bezoek brengt. Als het fout gaat, moet iedereen weten wat hij moet doen.

Helicopter Ditch
De “Helicopter Underwater Escape Training” is verplicht voor iedereen die een platform bezoekt. Een Helicopter Ditch (een helikopter die in het water stort) kun je namelijk prima overleven. Als je maar weet wat je moet doen.

AAAAAAAAHHH
De Free Fall Lifeboat is minstens zo spannend als een steile achtbaan in een pretpark. Alleen draait het hier niet om plezier, maar om overleven. Vanaf een schip of een platform in zee valt deze reddingsboot tientallen meters naar beneden. Om vervolgens met snelheid in het water te belanden. Zo ontsnap je aan een brandend platform. Ook dit train je bij Falck. Niet in een simulator, maar in een echte Free Fall Lifeboat, die in de haven ligt. Of hangt eigenlijk.

Een kolkend zwembad
En dan gaan we lekker naar het zwembad. Dat klinkt relaxter dan het is. Want we krijgen een training om te overleven op zee. Het heerlijke zwembad verandert plotseling in een kolkende watermassa. Het licht gaat uit, de wind neemt toe en striemende regen teistert ons. Zo bootst Falck de situatie op zee na.

We moeten onszelf redden
De leden van Wij zijn Gers! liggen verspreid in het water. We zoeken elkaar op en houden elkaar goed vast. Dicht bij elkaar blijf je warmer. Vervolgens maken we een ster in het water, zodat de reddingshelikopter ons kan vinden. Wie weet komt er hulp. We klimmen, soms wat ongemakkelijk, in het reddingsvlot. In het donker, in een woeste zee is dit een bijna onmogelijke opgave. Behalve als je getraind bent natuurlijk. Maar dat zijn we niet.

Gered!
Gelukkig, de redding is nabij. Nog één opgave voor lijfsbehoud. Namelijk via een touwladder aan boord van het reddingsschip klimmen. En dat is moeilijker dan je denkt. Eenmaal op het droge tellen we de zielen. En jawel. We zijn compleet. En precies op tijd voor een heerlijk diner van Het Koetshuis Party- en Cateringservice.

Ook zo'n Gers! event bijwonen?

Word vriend van Wij zijn Gers!

Lees alle verslagen