Wij zijn Gers! te gast bij het Korps Mariniers
De Vrienden van Wij zijn Gers! waren 18 juni te gast bij de Van Ghentkazerne. De bakermat van het Korps Mariniers. ‘Hier worden Mariniers gemaakt’, vertelt Stefan, Majoor der Mariniers. Vijfenvijftig Rotterdamse ondernemers, van diverse pluimage, luisterden aandachtig naar het verhaal achter het Korps.
Je moet het maar kunnen
Wat kun je als ondernemer leren van de Mariniers? De ondernemers van het leger. Zij zijn gewend om met onbekende situaties om te gaan. Waar ook ter wereld. Voor een ondernemer is onbekend terrein vaak ook de uitdaging. Discipline staat daarbij voorop. Met een indrukwekkend en stoer filmpje dat wordt getoond, waan je je weer in de film Full Metal Jacket. Voor veel 17-jarige gasten een jongensdroom, maar niet voor iedereen weggelegd. De opleiding tot Marinier die 24 weken duurt, stoomt de toekomstige ‘zeesoldaten’ klaar voor missies onder de meest extreme omstandigheden. Ze trainen in Noorwegen en in de jungle van Belize. Je moet het doorzettingsvermogen hebben van een bulldozer, fysiek en mentaal sterk zijn, respectvol met mensen kunnen omgaan en een uitstekende teamspeler zijn. Je moet het maar kunnen.
Abseilen en survivalbaan
Buiten op het terrein van de kazerne krijgen de ondernemers een demonstratie van enkele jongens in opleiding. Abseilen met veertig kilo op de rug, via een touw een vrije val naar beneden maken en oefeningen op de survivalbaan. Ook laten de Mariniers in spé zien hoe ze gezamenlijk een opdracht zo snel mogelijk kunnen uitvoeren. We zien dat één de leiding neemt en na kort overleg gaan ze over tot actie. Met enthousiasme reageren enkele vrienden van Wij zijn Gers! op de kans om te abseilen. Minder animo is er om in touwen over een sloot te hangen. De amfibische kwaliteiten van de Rotterdamse ondernemers komen bijna in de buurt van die van de Mariniers.
Meer in contact met de maatschappij
Na de tradionele blauwe hap (Indische rijsttafel) en tijd om met elkaar te praten, pakt Wil Briggen, Luitenant-Kolonel, het verhaal over. Apetrots is hij op zijn werk, het Korps en de kazerne, die bijna gesloopt zou worden. Met veel humor vertelt Briggen meer over de organisatie achter het Korps. Wat velen niet weten is dat hij zijn jongens ook inzet bij acties in Nederland. Zo hielpen de Mariniers de Voedselbank. En ouderen met hun fiets de trap op in de Maastunnel toen de roltrappen werden gesmeerd. Hij wil graag meer in contact komen met de maatschappij. ‘De zichtbaarheid van de Mariniers moet omhoog. Zo weten mensen wie we zijn en wat we doen’, aldus Briggen.
Verbondenheid, kracht en toewijding
Deze avond is daar een mooi voorbeeld van. De ondernemers hebben een kijkje mogen nemen in de keuken van een voorheen gesloten wereld. De wereld van verbondenheid, kracht en toewijding. Het DNA van de Mariniers. ‘Fascinerend!’, ‘Interessant’ en ‘Minder kil dan ik had gedacht’, gaven de vrienden van Wij zijn Gers! terug.